De Israëlische National Water Carrier. Bron: Wikimedia Commons

Klimaatverandering in het Midden-Oosten: over water, conflicten en oplossingen

Op 25 maart organiseerde ZemZem samen met het Grote Midden Oosten Platform een online rondetafeldiscussie over klimaatverandering in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, met bijzondere aandacht voor waterproblematiek. Voor wat voor uitdagingen komt de regio te staan en met welke conflicten gaat dat gepaard? Wat voor oplossingen zijn er mogelijk en wat wordt er al gedaan? Drie experts – Louise van Schaik, Aziza Moneer en Karim Elgendy – gingen in gesprek en deelden hun inzichten. 

Gepubliceerd op 26 juni 2021

'' ''

Moellah Omar en het westerse onbegrip

Ondanks het bedrag van tien miljoen dollar dat de CIA op zijn hoofd had gezet, wisten de Amerikaanse en Afghaanse inlichtingendiensten moellah Omar niet te vinden. Zij meenden dat hij ergens in Pakistan moest zitten. Niets bleek minder waar. De jaren na de val van de Taliban tot zijn dood in 2013 bracht moellah Omar ondergedoken door op twee verschillende locaties in de zuid-Afghaanse provincie, de laatste op een uurtje loopafstand van een Amerikaanse basis.

'' ''

Het favoriete boek van Djûke Poppinga

In dit artikel werd uitgebreid verslag gedaan van de nadwa, de discussiebijeenkomst, waar de genomineerde romans werden besproken. Dat artikel was voor Poppinga de aanleiding om haar keuze te veranderen, want, mailde ze, ‘ik ben het namelijk helemaal niet eens met de interpretatie die ik in ZemZem las.’ Wanneer Djûke Poppinga een dergelijke uitspraak doet, kun je die beter serieus nemen. Als een van de meest vooraanstaande vertalers van Arabische literatuur naar het Nederlands, is ze een autoriteit op het gebied van de Arabische roman.

saq al-Bambu

Een literaire nadwa

De Internationale Prijs voor Arabische Fictie wordt ondersteund door de Booker Prize Foundation. Deze stichting adviseert de organisatoren in het bijzonder op het gebied van het jureringsproces, maar de prijs zelf is volledig onafhankelijk van de Man Booker Prize. Iedere uitgeverij kan maximaal drie boeken inzenden, waarna de jury allereerst een longlist van twintig boeken samenstelt, en vervolgens een shortlist van zes.