Aarts

Docent met een missie: Paul Aarts

Met een intrigerend symposium en een daverend feest nam politicoloog Paul Aarts onlangs na 37 jaar afscheid van de UvA. Aarts, die ook aan de wieg stond van ZemZem, wilde als kind priester of mijnwerker worden. Hij komt dan ook uit Limburg. Voor een afscheidsrede had hij geen energie. ‘Ik zou er zes weken fulltime aan hebben moeten werken.’ Deel 21 in de serie Afscheid van een generatie.

Asis

Op zoek zonder verloren te zijn

'Het is geen wedstrijd. Mijn Berberidentiteit krijgt niet de bronzen medaille.' Asis Aynan (1980) schiet in de lach. De vraag was waarom hij zich op de achterflap van zijn debuut uit 2007, de verhalenbundel Veldslag en andere herinneringen, zich een katholieke, islamitische Berber noemde. In die volgorde. Aynan, geboren en getogen in Haarlem: 'Het zaait misschien verwarring. Maar het is heel simpel. Ik heb op een katholieke basisschool gezeten en ik ben gevoelig voor tradities. Dat is de katholiek in mij.

M Samuel

Elk hoofd zijn eigen hoofdpijn

De revolutie in Egypte heeft van Samuel een nationale bekendheid gemaakt, vooral door haar optredens bij Pauw & Witteman. Op de dag dat de Egyptische president Mubarak aftrad stond ze in dit programma te buikdansen op de tafel. Dat was in februari 2011. Intense vreugde. Wat is daar nog van over? ‘Wie alleen naar de politieke realiteit kijkt, ziet inderdaad weinig reden tot optimisme,’ stelt Samuel. De meeste familieleden van Samuel in Egypte willen emigreren.

Wij zijn Arabieren

Liefde in tijden van dictatuur

De lezer heeft dan al tweederde van Wij zijn Arabieren. Portret van ondoordringbaar Syrië achter de rug. Vanwege de protesten in het land moet Zeegers nu iedere maand zijn visum verlengen. Voorheen was dat eens in de drie maanden. In juli 2011 gaat het mis. Zeegers wordt in Syrië tot ongewenst vreemdeling verklaard. In het geheim bericht hij al maanden over de opstand voor NRC Handelsblad en de Standaard. Op het hoofdkwartier van de Syrische marechaussee mag hij van de adjudant één telefoontje met een vriend plegen om een ticket te regelen.