Lezing 24 juni 2021: "Kan klimaatverandering bijdragen aan vrede en democratisering in het Midden-Oosten?"


Lezing 24 juni 2021: "Kan klimaatverandering bijdragen aan vrede en democratisering in het Midden-Oosten?"

ACMES en Tijdschrift ZemZem presenteren:

Lezing van Prof. Harry Verhoeven (Columbia University) ter gelegenheid van het verschijnen van de nieuwe ZemZem met als thema "Klimaat".

Donderdag 24 juni, 17.00-18.30 uur

De lezing zal online plaatsvinden via Zoom. Registreren kan door te mailen naar acmes@uva.nl. Voor meer informatie: www.acmes.uva.nl.

ACMES x ZemZem lezing

Het veranderende klimaat zorgt voor ingrijpende veranderingen in de samenlevingen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika: de verdwijning van koraalriffen en van unieke biodiversiteit; grotere variabiliteit in de seizoensgebonden neerslag die essentieel is voor de kleinschalige landbouw; temperatuurstijgingen in de Perzische Golf die het samenleven in zowel stedelijke als rurale gebieden erg moeilijk maken… Dit zijn slechts enkele van de ophanden zijnde ontwikkelingen die steeds nauwkeuriger door wetenschappers en de Verenigde Naties worden gedocumenteerd. Maar wat zijn nou de mogelijke politieke gevolgen van de opwarming van de aarde? In deze lezing geeft prof. Harry Verhoeven een voorproefje op zijn publicatie op de komende ZemZem, met als thema Klimaat in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Professor Harry Verhoeven is Senior Research Scholar bij het Center for Global Energy Policy aan Columbia University en hij is de oprichter en Convenor van de Oxford University China-Africa Network (OUCAN). Hij is onder meer auteur van Water, Civilisation and Power in Sudan. The Political Economy of Military-Islamist State Building (Cambridge University Press, 2015) en Environmental Politics in the Middle East. Local Struggles, Global Connections (Hurst/Oxford University Press, 2018). Harry Verhoeven is ook Senior Adviser bij het European Institute of Peace.