1
min leestijd
A- A+

ZemZem kijkt IDFA: Radiograph of a Family


ZemZem kijkt IDFA: 'Radiograph of a Family'

" "

“Radiograph of a Family” is een documentaire waarin filmmaakster Firouzeh Khosravani  het verhaal van haar ouders vertelt aan de hand van foto’s.  

Vader Hosein is een Iraanse man die in Genève radiologie studeert en tijdens een bezoek aan zijn vaderland zijn toekomstige vrouw, Tayi, ontmoet. Hij keert terug naar Genève en zij trouwt in Iran met een foto van hem. Zo opent dochter Khosravani haar film. Haar moeder reist Hosein al snel achterna, maar kan moeilijk aarden in de Zwitserse samenleving. Mannen en vrouwen dansen samen, ze moet zonder hoofddoek voor de lens van een fotograaf verschijnen en zelfs haar Iraanse echtgenoot weet niet in welke richting te bidden. ‘Mousieu’ noemt ze hem liefkozend in haar beste Frans, maar Mousieu heeft weinig begrip voor de onwennigheid van zijn kersverse echtgenote. In zijn fotoboeken zien we een Iraanse familie die niet lijkt op die van haar. Een vooraanstaand, rijk gezin waar de vrouwen kortgerokt samen met de mannen tafelen en religie een alledaagse bijzaak is geworden.   
En net als je denkt dat deze documentaire het stereotiepe verhaal zal vertellen van een dominante, verwesterde man en zijn volgzame, vrome echtgenote, veranderen de rollen.  

" "

We zien een eerste foto van de filmmaakster wanneer de vertelstem – Firouzeh zelf- meedeelt dat haar ouders na haar geboorte terugkeerden naar Teheran. Tayi heeft er genoeg van om als huisvrouw door het leven te gaan en ontdekt de lessen van Ali Shariati,  socioloog en ideoloog van islamitische revolutie. “Moeder was zo met hem bezig dat ik bang was dat hij vaders plaats zou innemen,” vertelt Firouzeh, terwijl we beelden zien van een Tayi die opbloeit in haar nieuwe omgeving. Klaslokalen worden al snel ingeruild voor protesten op straat in Teheran in 1978 en later voor beelden van Tayi aan het front in de Irak-Iranoorlog. Wat deze documentairefilm zo ontwapenend maakt, is dat je zo opgaat in het verhaal van Hosein, Tayi en Firouzeh, dat het bijna verrassend is als beeldmateriaal van die scharniermomenten in de geschiedenis de revue passeren.   

De foto wordt ook een symbool door de hele film heen. Als Hosein een eerste röntgenfoto van Tayi maakt, dan is zij letterlijk gebroken na een ernstig ski-ongeval in Zwitserland. Als Tayi haar eigen foto’s uit haar jongere jaren verscheurt, tracht Firouzeh ze weer aaneen te knutselen door de ontbrekende stukken te tekenen.  

“Radiograph of a Family” is een historische documentaire die raakt in de eenvoud van haar taal en beelden. De documentaire ging in première op 23 november. De film won de IDFA Competition for Feature-Length Documentary. 

Vanaf 21 januari 2021 start Best of IDFA on Tour in een groot aantal theaters in Nederland. Radiograph of a Family is één van de films die zal worden uitgezonden.