1
min leestijd
A- A+

ZemZem kijkt IDFA: She Had A Dream


ZemZem kijkt IDFA: 'She Had A Dream'

" "

Al kijkend raak je haast bevriend met de sprankelende en energieke hoofdrolspeelster van deze documentaire: de 25-jarige Ghofrane Binous. Regisseur Raja Amari volgt haar in aanloop naar de landelijke parlementaire verkiezingen in Tunesië waarvoor Ghofrane kandidaat is gesteld, als vierde op de lijst van de seculiere partij Tahya Tounis. In de gesprekken die Ghofrane voert met haar vrienden, familie, buren en collega-activisten wordt duidelijk dat lang niet iedereen het met haar politieke keuzes en ambities eens is, iets waar Ghofrane opvallend sympathiek mee om gaat. De verschillende meningen lijken niets af te doen aan de warmte van haar relaties of aan haar passie voor politiek. En dat is verfrissend om naar te kijken ten tijde van toenemende polarisatie in ons eigen land.

Ghofrane’s hoogste doel is het bestrijden van racisme. De verschillende ervaringen die zij had, zorgden ervoor dat ze zich aansloot bij de M’nemty, een organisatie in het maatschappelijk middenveld. Haar collega-activist van een oudere generatie betwijfelt of Ghofrane op plek nummer vier is geplaatst vanwege haar bijzondere kwaliteiten of talent. Ze denkt dat Ghofrane verkozen is vanwege haar kleur, zodat Tahya Tounis het hokje ‘diversiteit’ kan afvinken. Een herkenbare scène voor de Nederlandse kijker waarin thema’s als representatie, diversiteit en identiteitspolitiek naar voren komen. 

En zo zit de documentaire vol met nog meer herkenbare thema’s: activistische jongeren die politiek betrokken zijn, het verloren vertrouwen in politieke leiders en overheidsinstanties, de hardnekkige sociale verwachtingen van vrouwen en het ‘racisme-probleem’ dat niet met een antiracismewet lijkt te worden opgelost. 

Tegelijkertijd geeft de documentaire een inkijkje in thema’s die van specifiek belang zijn voor Tunesië. Het dertienjarig zusje van Ghofrane verlangt ernaar het land te verlaten omdat ze hier geen toekomst ziet. Ghofrane antwoordt dat ze juist ‘trouw’ moet blijven aan haar moederland. ‘Als je moeder ziek is laat je haar toch ook niet achter? Dan zorg je toch voor haar?’ Zo’n gesprek geeft niet alleen Ghofrane’s politieke houding in het leven goed weer, het laat ook de spanning zien die speelt in een uitzichtloze politieke en sociaal-economische situatie. Toch eindigt de film hoopvol en positief. Gelukkig koos regisseur Amari er niet voor om de film af te sluiten met Kelly Clarkson’s ‘What doesn’t kill you makes you stronger’, want de boodschap van de film kon haast niet explicieter: Geef niet op. 

She Had A Dream ging op zaterdag 21 november in première in de online bioscoop van de Brakke Grond. Op 1 december vond er een tweede online screening plaats, met een nagesprek bij de Balie met Myriam Sahraoui (cultureel en sociaal ondernemer, mede oprichter Adelheid+Zina, adviseur Marokko bij DutchCulture) en Fenna Ulichki (dagelijks bestuurder bestuurscommissie Amsterdam-West en oud-voorzitter Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland).