1
min leestijd
A- A+

ZemZem kijkt IDFA: 'Heaven Beneath My Feet'


ZemZem kijkt IDFA: 'Heaven Beneath My Feet'

" "

‘Libanon. Het Arabische land met haar pittoreske natuur. Geografisch klein, maar groot in haar politieke en sociale tegenstellingen.’ Zo begint de documentaire Heaven Beneath My Feet die op 19 november in première ging tijdens het ‘International Documentary Film Festival Amsterdam’, kortweg IDFA. Filmmaker Sandra Madi duikt in de nachtmerries van drie moeders die de voogdij over hun kinderen zijn kwijtgeraakt. De verhalen schetsen de strijd van vele moeders in Libanon die deze na een scheiding verliezen.  

Libanon kent in totaal achttien erkende religieuze geloofsgemeenschappen met elk hun eigen wet. Voogdijzaken vormen hierin een van de grootste problemen. De documentaire focust op de sjiitische familiewet in Libanon. Volgens deze wet krijgt de vader na een scheiding automatisch voogdij over zijn zoon zodra die twee jaar oud is. Bij dochters geldt dit vanaf hun zevende jaar. In de praktijk betekent dat veel vrouwen niet scheiden van hun man of in de gevangenis belanden wanneer zij het wel doen en vervolgens weigeren hun kinderen af te staan.  

De moeders Lina, Fatima en Zeinab proberen op allerlei manieren de voogdij over hun zoons terug te krijgen. Zo zien we Lina, wier zoon met valse papieren is meegesmokkeld naar Duitsland door haar ex-man. Lina besluit haar zoon te volgen en komt in Baumholder terecht, ongeveer zes uur van haar zoon vandaan. Lina doet verwoede pogingen een asielvergunning te krijgen, maar zolang zij niet kan aantonen dat ze voogdij heeft over haar zoon geeft Duitsland haar geen vergunning. Om het hoofd boven water te houden voert ze voor de camera een aantal cynische toneelstukjes op. Zo speelt ze Merkel die geen zin heeft in vluchtelingenverhalen als die van Lina. 

Ook volgen we het verhaal van Fatima, die in de gevangenis heeft gezeten nadat ze weigerde haar zoon af te staan aan haar ex-man. Maar nu Fatima vrij is, blijven de problemen haar achtervolgen. Nog steeds weigert ze de voogdij op te geven en de rechtbank dreigt weer met een gevangenisstraf. En dan is er het verhaal van Zeinab. Volgens een uitspraak van de rechter mag Zeinab haar zoon zien maar in de praktijk blijkt dit niks te betekenen. Haar ex-man houdt haar zoon nog steeds bij haar vandaan en de politie weigert om daar iets aan te doen.  

Zo brengt de film drie hartverscheurende verhalen van moeders die verlangen naar gerechtigheid, vrijheid en bovenal hun zoons, moeders die liever in de gevangenis zitten dan dat zij hun zoon kwijtraken. Het is een meeslepende documentaire waarin de filmmaker aandacht vraagt voor de huidige juridische ellende in Libanon. Zij deinst niet terug om de meest uiteenlopende emoties van de moeders te laten zien. Genomineerd in de categorie ‘Best of Fests’ is Heaven Beneath My Feet een absolute must-watch. 

IDFA 2020 
IDFA is dit jaar te zien van 18 november tot 6 december zowel in de bioscoop als online. Heaven Beneath My Feet heeft ook zijn première gehad op de Franse televisie: op 28 april 2020 werd deze documentaire uitgegezonden op France 2. Voor meer informatie: check de Facebook-pagina van Heaven Beneath My Feet waarop toekomstige speeldata zullen worden gedeeld.